© Aitor Estévez

Cintruénigo, Navarra

Casa #20

RUE Arquitectos

Architecture - 19.10.2017

In the very dense urban fabrics of Spanish towns appear narrow plots that are left difficult to occupy; a field full of opportunities for architecture to surprise us.

A 6x15-meter floor plan gives rise to a complex section that plays with distances, free heights, setbacks, and the different degrees of opacity of the enclosures. The combination of these four parameters is based on the traditional house/courtyard/annex space sequence and on intersecting routes that sew the three volumes into a single entity.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez
The project avoids forced perspectives and elongated spaces, opting instead to put he stairs at the center and make it both a vertical and transversal distributor. The rooms open onto it or close themselves off from it, depending on how they relate with the other spaces. Hence, double heights appear in the more public areas, while in the higher levels the spaces lose movement and seek greater visual connection with the exterior. Completing the system are movable elements, such as curtains, which take on many configurations, depending on how they are used.
© Aitor Estévez
© Aitor Estévez
© Aitor Estévez
© Aitor Estévez
© Aitor Estévez
© Aitor Estévez
© Aitor Estévez
The residence is structured by two main porticoes, set parallel to the party walls, and the floor plates of prefabricated reinforced concrete are placed on them. This solution makes for greater freedom when setting back the facades for natural light to reach deeper inside. As for finishes and materials, the indispensable ones were used, giving the interiors an at once industrial and warm look. In the exterior enclosures, panes of U-glass alternate with thermoclay blocks, which bring the project closer to local architecture.
© Aitor Estévez
© Aitor Estévez