Civic Centre  Lleialtat Santsenca 1214

Architecture - 12.09.2019

Civic Centre Lleialtat Santsenca 1214 H Arquitectes

Ganador del Premio AADIPA en la categoría de Intervención en el Patrimonio Construido, el Centro Cívico Lleialtat Santsenca en Barcelona fue rehabilitado por el estudio catalán H Arquitectes. The project has four objectives: to take advantage of everything in the original building that can still be of use, and discard everything not reusable; to formulate a strategy of intervention identifying those indispensable actions – of a more conservationist or more additive nature – that would make it possible to recover and enhance the usability of all the spaces; to establish a dialogue with the context; and to draw up a sustainable proposal that involves preexisting elements and new installations at once.The program is organized in three volumes connected by an atrium: a main one harboring the auditorium and the old store, which are the two principal spaces; a central volume; and the only one with no direct access from the street, forming an L with the other two. The atrium presents a successions of voids in which one can discern physical traces of the building’s life. This succession of voids is something like an interior street connecting the three volumes and all the halls, in

Slate Cabin

Architecture - 06.08.2019

Slate Cabin

TRIAS

The inspiration for this small cottage in a valley surrounded by green hils and pastures came from the bedrock of Wales, a country built with and built on slate. Thus, the project’s name. Slate Cabin is a refuge built for a writer, located on the edge of Snowdonia National Park in Mid Wales. The landscape is exceptional, strewn with rocky mountains, abandoned quarries, and old slate homes. It was clear to the architects what material to use and how to name the project. Obtained from nearby farms and recycled, slate dominates the building’s exterior.The exterior is dark and cold-looking, but the inside is a bright and cozy small space. As a refuge, it has everything essential for short getaways, and has more storage capacity than it may seem to, the architects having exerted much effort in making the most of every square millimeter. The result is a continuous balance between efficiency and comfort. The windows are carefully considered, either framing small sceneries or forming a horizontal line below the roof to bring in all the daylight possible.The architects’ intention was to explore “the tension between permanence and impermanence, the efficient act

Luum Temple

Architecture - 29.07.2019

Luum Temple

CO-LAB Design Office

Located in Tulum (Mexico), in a quiet natural setting surrounded by jungle and reachable only by walking, Luum Temple is an ideal place for reflection and introspection. In recent years Tulum has become a popular destination for people looking for nature and relaxation, and plans for a private development called Luum Zam have come into being not only to accommodate  this kind of tourism, but also to ensure that 50% of the area’s native vegetation is preserved, and that part of the region is reforested. Luum Temple thus rises as a space intended for meditation or yoga.With parametric softwar, the architects designed a roof formed by 5 hyperbolas in a radial arrangement. The main material is bamboo, a leading resource in sustainable building because of the plant’s fast growth and harvest cycle. For the project, it was farmed in the nearby Chiapas region. The main arches are covered with a triangular pattern followed by two layers of structural fabric. The arches and the structural fabric were executed with bamboo.All in all, the project seeks to “raise awareness for more sustainable ways of developing in the delicate ecology of Tul

House in Hokusetsu

Architecture - 04.07.2019

House in Hokusetsu Tato Architects

The Japanese firm Tato Architects, headed by YoShimada in Kobe, Japan, built this labyrinthine residence in the city of Osaka, aiming for a versatile but seemingly complex space. La floor plan came from a geometric pattern that the architect had been studying for some time, and which took on limits adapted to the site. The pattern is formed by squares and rhombuses. The squares contains the main domestic spaces, while the rhombuses are connectors and communal areas. Because the location is a rather dense residential neighborhood, the house has a rather closed exterior, but this does not result in poor natural lighting, as there are two inner courtyards and three garden spaces along the perimeter. The timber frame consists mainly of pillars are the corners of the squares. This makes the interior look calm, despite the unsual layout. The complex connections between spaces create different circulation routes for the client to explore over time. The many autonomous spaces admit multiple lifestyle changes.